Zoekmachines & je online platform

Het leuke van online platformen is dat je heel veel informatie kan krijgen uit het zoekgedrag van je klanten. Alsof je een winkel hebt en iedereen bij binnenkomst een kaartje invult wat ze willen. Als het goed is komen de meeste klanten ook kopen waarvoor ze kwamen. Wat voor mij het meest interessante is: wat hadden mensen graag bij je willen kopen, maar heb je niet.

Onverwachte vondsten

In 2019 schreef ik een review over de remarkable tablet, een digitaal notitieblok dat ik had gekocht. Eens in de zoveel tijd controleerde ik hoe die pagina gevonden werd in de Google search console. Wat me daar opviel is dat mensen mijn pagina vonden terwijl ze zochten naar remarkable coolblue. De grap is dat het woord coolblue helemaal niet op mijn pagina voorkwam. De volgende grap is dat je de remarkable helemaal niet bij coolblue kan kopen. Vandaar dat mensen ook bij mij op de site terecht kwamen. Wat ik toen heb gedaan is een zin toegevoegd: Een Remarkable koop je niet bij Bol.com of bij Coolblue.nl maar alleen op de website van het bedrijf zelf. Sindsdien wordt ik het best gevonden met de zoekterm…..remarkable (2) coolblue.

Zoekmachines als onderzoeksinstrument

De zoekmachine is dus aan de ene kant een fijn instrument voor je bezoekers om de informatie te vinden die zij zoeken, maar tegelijkertijd een heel goed onderzoeksinstrument voor jou om te weten waar je bezoekers naar op zoek zijn.

Mocht je op je online platform een interne zoekmachine hebben is het daar interessant om te kijken naar de zoekwoorden die geen resultaat opleveren. Die geven een goede indicatie van wat mensen wel zoeken, maar (nog) niet vinden.

Zie ook: Ga aan de slag met het opzetten van je online community platform


Door: Guido Verboom

Foto Forest Simon